Door de jaren heen hebben we toch al enkele machines in ons lab die heel goed van pas komen om onze projecten zo goed mogelijk uit te voeren. De twee meest gebruikte machines zijn de lasercutters en de 3d-printers.

Lasercutters

Deze machines kunnen veel meer dan snijden in plexi en hout. Je kan hierbij echte kunstwerken mee bekomen. Uiteraard heb je eerst een idee nodig. Bij het gebruik van materiaal voor deze machine moet je echter rekening houden met verschillende factoren. Die gaan van niet toxisch over niet brandbaar en mag geen verharder bevatten of metaal. Dus als je lasert controleer goed als het materiaal wel in de machine mag.

Brm 12090

Deze machine is de stoerste telg van onze lasers. Hij kan stukken tot 120 cm breed verwerken. In principe kan je de platen doorschuiven. De laser is er één van 100W. Hij is niet alleen robuust maar ook snel. Voor de werking klik op handleiding.

Spirit

De spirit is het ouderdomsdeken van onze lasers maar werken doet hij nog uitstekend ook al heeft hij al redelijk wat laserminuten achter de rug. De spirit heeft een werkruimte van 640×460 mm. De laser is er één van 25W. De werking vind je terug in de handleiding.

Mercury III

De MercuryIII is de meest recente van de lasers die we in ons lab staan hebben. Werkt met hoge precisie en voor graveren een echte snelheidsmaniak. Voor info en instellingen van de mercuryIII download de handleiding

3d-printers

Eigenlijk is 3d printen niet zo nieuw. Maar pas de laatste 5 jaar is dit steeds meer en meer in opmars. Nu kan je er ook al heel wat over terug vinden op het net. Zelfs bibliotheken vol met allerhande prullaria. Echter voor de makers is dit niet voldoende. Men moet het resultaat zelf kunnen tekenen. Aan de hand van testen en opnieuw beginnen kan men zo een volwaardig produkt bekomen. Met andere woorden 3d printen is een ambacht……..

 

 

Wij gebruiken in ons makerslab 3d printers van ultimaker. Hieronder vind je een beschrijving van deze mooie en kwalitatieve machines. De Ultimaker heeft zijn eigen software ontworpen voor verwerking van uw tekeningen naar de 3d printer. Voor info en download softwareprogramma cura klik hier

Ultimaker3

De ultimaker3 is de meest recente van de 3d- printers die we in ons lab staan hebben. Deze 3d-printer werkt met twee printkoppen waardoor je dan ook twee materialen in één figuur kan verwerken. De precisie en kwaliteit ligt hoog. T.o.v. zijn voorgangers kan deze printer ook meer verschillende soorten materiaal verwerken. In samenwerking met zijn eigen verwerkingssoftware cura is deze ultimaker3 zeker een aanrader.

Ultimaker2

De ultimaker2 is de opvolger van de ultimaker original. Hij is op vele fronten een stap vooruit tov zijn voorganger. Is zeer snel en nog steeds opensource. Er kunnen nog altijd uitbreidingen aan gedaan worden, deze vind je dan ook terug op het web. Hij is trouwens een stuk sneller dan zijn opvolger de ultimaker3. Is een heel erg goede 3d printer, die dan ook reeds de nodige prijzen mocht in ontvangst nemen.

Ultimaker original

De ultimaker original heeft op zich ook al enkele veranderingen ondergaan tov de eerste versie. Deze is ongeveer al een achttal jaar oud. Deze 3d printer kwam toe in een kit. Enkele plankjes,  electronica en een massa boutjes en moertjes apart verpakt. Een handleiding en dat was het. Maar deze is nog altijd super om mee te werken. En je kan er massa’s aan veranderen. Destijds wel een revolutie, haalde in die tijd in Nederland het gekende programma “De wereld draait door”.

Beletteringsmachines & aanverwanten

Hierbij denken we aan de volgende machines vinylcutter, snijplotter en warmtepers. Deze machines zijn in gebruik gemakkelijk hanteerbaar. Het gebruik is meestal voor belettering op ramen, auto’s en textiel.

Roland Camm-1
  • Snijden kan via rol, stuk of een bemaat stuk
  • Max rolbreedte is 60cm
  • software is Cutstudio

Download de handleiding NL of EN

Summa D120R  snijplotter
  • Maximum snijbreedte van 120 cm.
  • Werkt met Optical Positioning System
  • Van computer naar plotter via usb of Ethernet
  • Software: Voor pc is Summa cutter control en Winplot. Voor mac gebruikt men mac sign cut.

Download de handleiding.

Warmtepers
  • Warmtepers voor labels te bevestigen op textiel enz…
  • Max grootte is 38 x 38 cm
  • 200° is ongeveer 15 min opwarmen.

Download de handleiding.